ВАЖНО ЗА ВСИЧКИ ГОСТИ НА GAMERS FORUM

За да ползвате ликовете които са дадени в форума на този сайт, трябва да си направите нова регистрация Извиняваме се за създаденото не удобство, но се надяваме, че е за доброто на всички наши потребители!

Речник на мобилните термини

Go down

Речник на мобилните термини

Писане by devil on Вто 06 Апр 2010, 14:03

Доста е полезно според мен.Ако не знаете някой термин отидете в edit след това Find във вашия браузър и ще намерите терминът , който ви интересува

0-9

1G — първото поколение клетъчни мрежи; те са аналогови и са предназначени единствено за пренос на глас; използваните технологии включват AMPS, TACS и NMT.


2G — второ поколение клетъчни мрежи; те представляват цифрови мрежи, базирани на системи като GSM, CDMA и TDMA.


2.5G — GSM мрежа с подобрени и разширени възможности, включващи поддръжка на технологии като GPRS.


3G — трето поколение клетъчни мрежи; тези мрежи имат разширен капацитет за пренос на данни, което позволява използването им за широколентов Интернет достъп и видеоразговори; скоростите в тези мрежи могат да достигнат 2 Mbps.


3GP — файлов формат, използван от мобилните телефони за съхраняване на аудио и видео съдържание; този формат поддържа видео, кодирано като MPEG-4 или H.263; аудиото се кодира във формат AMR-NB или AAC-LC; разширението на файловете в този формат обикновено е .3gp или .3g2; тези файлове могат да бъдат преглеждани и на компютър с помощна на съответния кодек и програми като QuickTime, MPlayer, VLC Player и RealPlayer.


3GPP — (от англ. 3rd Generation Partnership Project) група, състояща се от няколко международни организации, отговорни за стандартизирането на мрежите от трето поколение.


4G — съкращение, отнасящо се до четвъртото поколение мобилни мрежи, наследник на 3G мрежите; принципно под поколение се разбира технологична ера в рамките на 10-15 години; това означава, че навлизането на 4G мрежите се очаква в периода 2010-2015 година; същественото предимство на тези мрежи ще бъдат изключително високите скорости на трансфер, позволяващи разработката на мащабни видеоприложения.


802.11 — техническа спецификация за мрежова и безжична комуникация, стандартизирана от IEEE; съществуват различни варианти на 802.11, като най-често срещаният е 802.11b, известен под името Wi-Fi, който осигурява скорости до 11Mbps; други, по-бързи варианти, са 802.11g и 802.11а.


802.16a — виж WiMAX.


A
AAC — (от англ. Advanced Audio Coding) цифров формат за компресиране на аудио съдържание; счита се за подобрена версия на MP3.


ABR — (от англ. Average Bit Rate) среден битрейт, отнася се за количеството данни, предавани в секунда при просвирването на аудио или видео файл; например, един MP3 файл с ABR 128 kbit/s предава средно по 128,000 бита всяка секунда; обикновено по-висока стойност на ABR означава по-добро качество.


Access Point — (от англ. точка на достъп) устройство, наричано още базова станция, чиято функция е да осигурява връзка между безжичните устройства в една мрежа с нейната окабелена част.


Alarm — функция на много мобилни телефони; изразява се в задаване на дата и час, в които телефонът да издаде звуков или друг сигнал със събуждащ или напомнителен ефект.


AMR — (от англ. Adaptive Multi-Rate) аудио кодек, разработен за използване в GSM мрежите, използван предимно за кодиране на глас; AMR е също и файлов формат, използван в мултимедийните съобщения (MMS); поддържа осем различни битрейта - 12.2, 10.2, 7.95, 7.40, 6.70, 5.90, 5.15 и 4.75 kbit/s.


Analog — (от англ. аналогов) метод за пренос на данни под формата на енергийни вълни; при мобилните телефони, аналоговото предаване на глас се изразява в превръщането на гласа от звукови вълни в специални радиовълни и обратно; първите клетъчни аналогови мрежи са създадени през 80-те години на миналия век и се считат за първо поколение мрежи (1G); за разлика от тази технология, GSM мрежите са цифрови.


Antenna — устройство за излъчване и получаване на радиосигнали; антените на мобилните телефони са с различна форма и дължина, като почти всички съвременни модели са с т.нар. вътрешни антени, които не излизат извън самия апарат.


B
Bandwidth — (от англ. широчина на канала) обикновено терминът се използва за посочване на капацитета на даден комуникационен канал (неговата пропускателна способност), или казано с други думи – максималната скорост, която той поддържа.


Bit — (от англ. бит) най-малката мерна единица в информационните технологии; всеки бит представлява число, което може да има стойност 0 или 1; тази мерна единица се използва най-вече за посочване на скорости на трансфер, изразяващи се в брой битове, които могат да бъдат пренесени в секунда.


Bluetooth — безжична технология за пренос на данни между различни устройства, като мобилни телефони и джобни компютри; сигналите се пренасят на малки разстояния, обикновено до 10 метра; Bluetooth дава възможност за обмяна на информация между мобилни телефони, например размяна за контакти, като също може да се използва и за безжично изпращане на снимки от мобилен телефон към принтер, поддържащ Bluetooth; друго приложение на технологията е в т.нар. Handsfree устройства, като в момента се предлагат множество безжични слушалки за удобни разговори със свободни ръце; Bluetooth предоставя множество други възможности, като използването на Bluetooth писалка за изпращане на SMS, написан просто на лист хартия, или пък за игри в мрежа; технологията Bluetooth (от англ. 'син зъб') е получила своето име от викингския крал Харалд Блутут, датски крал, завладял Норвегия през 10 век; дори логото на технологията се състои от норвежките руни на неговите инициали H и B.


Bps — битове в секунда; служи за обозначаване на скоростта на трансфер на данни; при мобилните телефони битовете в секунда обикновено показват максималните теоретични скорости, които могат да бъдат постигнати с дадена технология.


Bitrate — (от англ. битрейт) средният брой битове, които се съдържат в една секунда видео или аудио данни; по-висок битрейт обикновено означава по-голям размер на файла и по-добро качество, и обратно.


Browser — при мобилните телефони думата браузър се използва за вградения в телефона софтуер за достъп до Интернет страници; по-новите модели телефони разполагат с браузъри, с които може да се разглеждат всякакви сайтове, без значение дали са предназначени за мобилни телефони или не.


Byte — байт; група от осем бита, които обикновено формират един символ, като буква или число; обикновено се използва за обозначаване на количество информация, като големина на файл.


C
Calendar — календар; функция, поддържана от почти всички мобилни телефони; основното предназначение е да служи за съхраняване на информация за предстоящи събития, като в повечето случаи има възможност за напомняне при настъпване на събитието, посредством звуков или друг сигнал.


Call Barring — забрана на повиквания; функция, служеща за блокиране или ограничаване на входящи или изходящи повиквания от мобилния телефон.


Call Diverting — пренасочване на повикване; виж Call Forwarding.


Caller ID — функция, която показва името и/или номера на обаждателя при телефонно повикване; всички цифрови телефони, както и някои аналогови, поддържат тази функция.


Call Forwarding — пренасочване на повикване; наричано още Call diverting, функция, поддържана от много мобилни мрежи, която дава възможност за пренасочване на входящо повикване към друг номер, в случай на недостъпност на набирания номер (напр. липса на покритие, изключен апарат и т.н.); обикновено при пренасочване получателят на обаждането също заплаща обаждане от набрания номер към пренасочения номер.


Call hold — задържане на текущия разговор; функция, даваща възможност на абоната да прекъсне текущия разговор и по-късно да го възстанови.


Call waiting — изчакване на повикването; функция, позволяваща на даден абонат да получи обаждане, докато говори по линията с друг номер; така абонатът може да прекъсне текущия разговор, за да отговори на новото повикване и да превключва между двата разговора впоследствие, или пък набързо да проведе важен разговор и след това да се върне към първоначалния.


Camera — (от англ. камера) отнася се за вградената фотокамера в много съвременни модели мобилни телефони; камерите са се превърнали в стандартен аксесоар за всички нови телефони, като множество от тях имат възможност за заснемане на видеоклипове.


Car Kit — (от англ. комплект за автомобил) аксесоар, който дава възможност за ползване на мобилния телефон в автомобил без нужда от използване на ръцете; комплектът може да включва други полезни устройства, като зарядно устройство и поставка за телефона.


CBR — (от англ. Constant bit rate) постоянен битрейт; виж също VBR.


CDMA — (от англ. Code Divison Multiple Access) цифрова клетъчна технология, разработена от Qualcomm; технологията CDMA е основният конкурент на GSM мрежите и е разпространена предимно в САЩ и Азия; CDMA мрежите работят на честоти 800 и 1900 MHz. Виж също CDMA2000.


CDMA2000 — това е подобрен вариант на CDMA, предназначен за мрежи от трето поколение (3G); основните предимства на CDMA2000 пред своя предшественик са по-бързите скорости на трансфер и подобрен капацитет на гласовата мрежа (повече хора могат да разговарят през една клетка едновременно).


Cell — (от англ. клетка) терминът има две основни значения: а) базова станция, към която се свързват GSM апаратите с цел осъществяване на връзка с мобилната мрежа; б) площта, която се покрива от една базова станция (клетка); мобилните мрежи се състоят от множество застъпващи се клетки.


Charger — (от англ. зарядно устройство) приспособление, служещо за зареждане на батерията на мобилния телефон.


cHTML — (от англ. Compact HyperText Markup Language) опростена форма на HTML, използвана за създаване на Интернет страници, предназначени специално за мрежи, базирани на iMode; такива мрежи има в Япония и част от Европа; повечето мобилни телефони и оператори използват XHTML или по-стария WML като стандарт за мобилни Интернет сайтове;


CLIP — (от англ. Caller Line ID Presentation) система за идентификация на повикващия номер, показваща номера и/или името на обаждателя.


CLIR — (от англ. Caller Line ID Restriction) функция, позволяваща скриване на номера, от който се извършва повикването.


Codec — (от англ. кодек) устройство, програма или система, която преобразува аналогови сигнали, като аудио и видео, в цифрова форма и обратно; кодеците обикновено включват технология за компресиране, позволяваща намаляване на обема информация, като същевременно се запазва нейното качество.


Color Depth — дълбочина на цветовете; характеристика на дисплеи и изображения; изразява се в максималния брой показвани цветове на екрана; колкото повече цветове се използват, толкова по-реалистичен е образът; цветовите дълбочини се измерват в битове, напр. 1 бит (2 цвята, монохромен), 8 бита (256 цвята), 16 бита (65,536 цвята), 24 бита (16,777,216 цвята).


Compact Flash — вид карта с флаш памет; както всяка друга флаш карта може да се използва за съхраняване на различни файлове, като снимки, видеоклипове, музика и други.


Conference call — (от англ. конферентен разговор) телефонен разговор между три или повече лица, които могат да говорят и бъдат чувани от всички участници едновременно.


CPU — (от анлг. Central Processing Unit) централен процесор.


Concatenated SMS — виж Long SMS.


CSD — (от англ. Circuit Switched Data) първоначалната форма за обмен на данни в GSM мрежите; CSD поддържа максимална скорост на трансфер от 9.6Kbits/s.


D
DECT — (от англ. Digitally Enhanced Cordless Telecommunications) второ поколение безжични телефони за употреба със стационарни линии.


Dial-Up — връзка с Интернет посредством набиране на специален телефонен номер с помощта на модем или друго устройство.


Digital — система за цифрово съхранение и пренос на данни; при мобилните телефони гласът се превръща в двоичен код, състоящ се от нули и единици, които описват звука; след това цифровият сигнал се конвертира обратно в глас, за да бъде чут от другата страна.


Digital Zoom — (от англ. цифрово увеличение) функция, поддържана от много камери, вградени в мобилни телефони; нейното действие се изразява в изкуствено приближаване на образа с цел по-детайлно снимане, без да се налага физическо доближаване до обекта на снимане.


Display — (от англ. дисплей) екранът на мобилния телефон или мобилното устройство, на който се извежда визуална информация; някои телефони разполагат с повече от един дисплей.


Download — еднопосочна връзка от мрежа и/или сървър към мобилен телефон, служеща за сваляне на данни на апарата.


DRM — (от англ. Digital Rights Management) технология, разработена за управление, контрол и проследяване на разпространението и/или употребата на данни, защитени с авторски права; при мобилните телефони DRM се използва за предотвратяване на препращането на свалени рингтонове или картинки към други абонати.


DTMF — (от англ. Dual Tone Multi-Frequency) глобален стандарт за звуковите тонове, издавани от отделните бутони при набиране на номер; най-честото приложение е за навигиране в автоматизирани системи (IVR).


Dual Band — (от англ. двубандов, двучестотен) обозначение, показващо, че даден мобилен апарат поддържа две различни работни честоти; например, че може да работи както на 800/850 MHz, така и на 1900 MHz.


Duplex — (от англ. дуплекс) дуплекс или пълен дуплекс се отнася за едновременното предаване на данни в две посоки; мобилните телефони работят в режим пълен дуплекс, защото разговарящите имат възможност да говорят и да се чуват в едно и също време; съществува и полудуплекс, добър пример за който е добре познатото уоки-токи (walkie-talkie), при което само едната страна може да говори в даден момент.


DVB-H — (от англ. Digital Video Broadcasting – Handheld) – стандарт за излъчване на телевизионно съдържание към мобилни телефони; DVB-H е базиран на DVB-T, стандарта за цифрова телевизия в по-голямата част от Европа.


E
EDGE — (от англ. Enhanced Data for Global Evolution) подобрение на GSM/GPRS мрежите, което утроява скоростите на трансфер спрямо стандартния GPRS; EDGE трябва да се поддържа както от мобилния апарат, така и от мрежата на съответния оператор; теоретичният максимум на скоростта при EDGE достига 236Kbps, но на практика повечето мрежи рядко поддържат скорости над 100Kbps.


EMS — (от англ. Enhanced Messaging Service) пряк наследник на SMS; EMS разширява възможностите на обикновените кратки текстови съобщения с поддръжка на малки картинки, мелодии, анимации и по-дълги текстови съобщения с възможност за форматиране на текста; в момента EMS е почти напълно изместена от по-новата технология MMS.


EPOC — 32-битова операционна система за мобилни телефони, разработена от Symbian.


ESN — (от англ. Electronic Serial Number) уникален идентификационен номер, задаван от производителите на мобилни телефони; тези номера се използват за разпознаване на апаратите при провеждане на разговори и за предотвратяване на измами.


F
Firmware — вътрешен софтуер, помещаващ се на специални чипове в мобилния апарат, предназначен за управление на самото устройство; този софтуер може да се обновява, най-често за оправяне на проблеми в предишни версии;


Flash SMS — (от англ. флаш SMS, мигновен SMS) специален SMS, който при получаване се показва директно на дисплея на телефона на получателя; след като го прочете, получателят има възможност да запише съобщението, в противен случай то се изтрива автоматично; някои апарати нямат функция за запазване на тези съобщения; също така съществуват малък брой апарати и мобилни мрежи, които въобще не поддържат този вид съобщение;


Form Factor — (от англ. форм фактор) конструкция на мобилния апарат; различните модели мобилни телефони се предлагат в различни форми и с различна конструкция; форм фактор се отнася до дизайна за мобилния телефон, съществуват различни дизайни, като най-често срещаните са описани по-долу:


Bar: (наричан още candy-bar или block) това е най-основният и най-разпространеният стил и се отнася до апаратите, които имат стандартна форма, наподобяваща малка вафла, без подвижни и плъзгащи се части, с изключение на бутоните и евентуално антената; тези телефони обикновено имат функция за заключване на клавиатурата с цел да предпазят потребителя от неволно натискане на бутоните;

Clamshell: (наричан още folder) при този дизайн апаратът се състои от две части, свързани с малки "панти"; апаратът стои затворен, когато не се използва и се отваря при провеждане на разговор; горната половина обикновено се състои от дисплей и говорител, докато долната съдържа клавиатурата и батерията; повечето телефони с такъв дизайн разполагат с функция, наречена Active Flip, чрез която потребителят може да отговаря и прекъсва разговори като просто отваря и затваря телефона;

Flip: този дизайн е кръстоска между горните два; повечето компоненти на телефона са в една част, но има тънко капаче, което покрива клавиатурата и/или дисплея, когато апаратът не се използва; капачето може да бъде изцяло пластмасово или да съдържа друго компоненти, като микрофон и допълнителни бутони;

Slide: телефоните с този дизайн обикновено имат голям дисплей и говорител в едната част и клавиатура и батерия в другата, като двете половини стоят една върху друга в затворено положение и се плъзгат при отваряне; при този дизайн дисплеят се вижда и когато апаратът е затворен, освен това отварянето му с една ръка е по-лесно.


GGHz — гигахерц; мерна единица за честота, равна на един милиард херца.


GPRS — (от англ. General Packet Radio Service) - технология за пренос на пакети от данни през мобилни мрежи със скорост до 115 kbps, значително надвишаваща стандартната GSM dial-up връзка (9,6 kbps), като реално постиганите скорости обикновено са около 30-40 Kbps; GPRS дава възможност за непрекъсната свързаност с интернет и ползване на WAP и MMS услуги; таксуването на тези услуги обикновено става на база трафик, а не време (както при стандартния WAP достъп през CSD); GPRS се счита за технология от поколение 2.5G, т.е. е по-напреднала от стандартните цифрови 2G технологии, но не отговаря на 3G критериите.


GPS — (от англ. Global Positioning System) глобална сателитна система за определяне на точното местоположение на даден обект на Земята; при мобилните телефони тази система може да служи за моментално локализиране на обаждателя, напр. при повикване на бърза помощ; технологията дава възможност за реализирането на множество мобилни услуги, зависещи от местоположението на потребителя; напр. получаване на информация за най-близкия ресторант или най-краткия път за достигане до определена дестинация.


GSM — (от англ. Global System for Mobile Communication) водещ стандарт за цифрови мобилни мрежи от второ поколение; предлага се от оператори в над 200 държави в целия свят с покритие, наближаващо 2 милиарда души; в България GSM се е превърнало в жаргон за мобилен телефон или мобилен номер.


H
H.263 — стандарт за компресиране на видео за предаване по теснолентови връзки; H.263 е широкоприет стандарт за видео по GSM мрежи; H.263 включва само видео частта от даден поток, като аудиото се обработва отделно, използвайки технологии като AMR.


Half Duplex — виж Duplex.


Handsfree — (от англ. свободни ръце, хендсфри) функция на мобилен телефон или устройство, предназначено за провеждане на телефонни разговори без нужда от държане на слушалката с ръце (чрез използване на външни слушалки и микрофон).


Headset — устройство за осъществяване на телефонни разговори със свободни ръце; най-често се закрепва на ухото.


Hotspot — място, в границите на което мобилно устройство се намира в обсега и може да комуникира с безжична мрежа за достъп до Интернет.


HSDPA — (от англ. High-Speed Downlink Packet Access) технология за пренос на данни по мобилни мрежи, поддържаща около пет пъти по-високи скорости от WCDMA и UMTS мрежите; технологията поддържа теоретично до около 10Mbit/s, но в момента постиганите скорости в тези мрежи достигат около 2 Mbits/s.


HTML — език за създаване на Интернет страници.


Hz — херц; мерна единица за честота.


I
i-Mode — мобилна система за достъп до Интернет, разработена от японската компания NTT DoCoMo; i-Mode използва опростена версия на HTML, наричана cHTML, вместо WML; системата предлага огромна гама услуги, като електронна поща, мобилно банкиране, билетни резервации и много други; ползва се предимно на територията на Япония.


IEEE — (от англ. Institute of Electrical and Electronics Engineers) международна организация, разработваща стандарти за компютърната и електронна индустрия, като Wi-Fi.


IM — (от англ. Instant Messaging) комуникационна технология за осъществяване на текстови разговори (чат) в реално време с помощта на мобилен телефон; IM комуникацията може да бъде между два мобилни телефона или между компютър и мобилен телефон; за пренос на текста обикновено се използва технология за постоянна свързаност към Интернет като GPRS.


IMEI — (от англ. International Mobile Equipment Identifier) 15-цифрен уникален номер, състоящ се от четири части, който идентифицира всяко отделно безжично устройство; IMEI номера се изпраща автоматично от устройството при поискване от мрежата и може да служи за проследяване на откраднати устройства; IMEI се използва в GSM и WCDMA (UMTS) телефоните; при CDMA телефоните има подобен номер, наричан ESN.


iMelody — файлов формат за мелодии за мобилни телефони, включващ разширени възможности, като контрол на силата на звука по време на просвирването, както и специални кодове за контролиране на осветяването на дисплея и вибрациите по време на просвирване; iMelody се поддържа предимно от телефони с марките Ericsson, Alcatel, Motorola и Siemens; тези мелодии могат да се изпращат и получават под формата на EMS съобщения.


Infrared — (от англ. инфрачервено, инфраред) технология за безжично свързване на мобилен телефон към различни устройства, като компютри; връзката може да се използва за разнообразни цели, напр. трансфериране на указател и друга информация от телефона на компютър; Infrared използва невидими лъчи за пренасяне на информацията, което означава, че инфраред портовете на двете свързващи се устройства трябва да са в близост и насочени един към друг, за да връзката може да се осъществи.


Interface — виж. UI.


IP address — (от англ. IP адрес) уникален адрес, състоящ се само от цифри във формат XXX.XXX.XXX.XXX, който идентифицира всяко едно устройство в глобалната Интернет мрежа.


IrDA — (от англ. Infrared Data Association) организацията, създала Infrared технологията; също стандарт за пренос на данни през инфрачервени светлинни вълни.


Iridium — нискоорбитна сателитна комуникационна система, разработена от Motorola.


ISDN — (от англ. Integrated Services Digital Network) международен комуникационен стандарт за пренос на глас, видео и данни през цифрови телефонни линии или обикновени телефонни кабели; ISDN поддържа скорост на трансфер до 64Kbps.


IVR — (от англ. Interactive Voice Response) автоматизирана телефонна информационна система, която дава възможност на потребителя да достига до различна информация, да въвежда информация и да се възползва от различни услуги, посредством натискане на бутоните за набиране на своя телефон.


J
J2ME — (от англ. Java 2 Micro Edition) програмен език за създаване на приложения за мобилни устройства, разработен от Sun Microsystems; мобилните телефони, които поддържат J2ME (Java), могат да изпълняват малки софтуерни приложения, като програми и игри, които могат да бъдат сваляни от Интернет и инсталирани директно на мобилния телефон.


Java — виж J2ME.


JPEG — (от англ. Joint Photographic Experts Group) файлов формат за изображения, характеризиращ се с високо качество и малък размер; повечето съвременни мобилни телефони поддържат изображения в този формат.


JPG — виж JPEG.


K
Kbps — (от англ. Kilobits per second – килобити в секунда) скорост на трансфер, изразяваща се в пренос на 1024 бита в секунда; "Kb" не бива да се обърква с KB, което е съкращение за килобайт.


KB — (от англ. Kilobyte) килобайт, мярка за количество информация; един килобайт се равнява на 1024 байта; KB не бива да се бърка с Kb което означава килобит.


Keylock — (от англ. заключване на клавиатурата) функция за блокиране на клавиатурата с цел предпазване от неволно натискане на бутони, поддържана от множество мобилни апарати с дизайн, при който клавиатурата е винаги открита.


Kilobit — килобит; равнява се на 1024 бита.


Kilobyte — виж KB.


L
LCD — (от англ. Liquid Crystal Display) преобладаваща технология за дисплеи на мобилни телефони; LCD екраните имат ниски изисквания за енергия и са приятни за очите; обикновено работят, като излъчват светлина през тънка решетка, състояща се от множество миниатюрни квадратчета, наричани пиксели; също така, тези екрани обикновено се делят на монохромни и цветни; друга важна характеристика на екраните на мобилните телефони е тяхната резолюция (разделителна способност) и броя поддържани цветове.


LED — (от англ. Light-Emitting Diode) малък полупроводник, който излъчва светлина, когато през него минава електричество; светодиодите имат различни цветове, като се използват предимно за осветяване на клавиатурата/дисплея на мобилния телефон, а някои по-ярки диоди дори имат функцията на малко фенерче или на светкавица за вградената в телефона фотокамера.


Li-On — виж Lithium Ion.


Li-Po — виж Li-Polymer.


Li-Polymer — (от англ. литиево-полимерни) вид батерии, подобни на литиево-йонните, но малко по-леки и тънки.


Lithium Ion — (от англ. литиево-йонни) вид батерии, използвани в мобилни устройства; тези батерии са по-леки от своите предшественици и имат сравнително дълъг живот; счита се, че превъзхождат видовете NiCd и NiMH, но са по-слаби от Li-Polymer.


Live — (от англ. на живо, в реално време) обикновено се отнася за мобилни услуги, които предоставят динамично съдържание в реално време, като излъчване на мобилна телевизия или провеждане на конферентни видеоразговори.


Locked — (от англ. заключен, блокиран) отнася се до състояние на мобилен телефон, при което апаратът поддържа само SIM карти на определен оператор; най-често закупените с конкретна оферта на мобилен оператор апарати са заключени с цел да се предотврати тяхното използване със SIM карти на конкурентни оператори; виж също Unlocking, SIM Lock.


Long SMS — (от англ. удължен SMS) специално кратко текстово съобщение (SMS), състоящо се от няколко отделни съобщения, свързани в едно цяло; това дава възможност за изпращане на съобщения с дължина, надхвърляща стандартното ограничение от 160 символа; максималната дължина на удължението съобщения варира в зависимост от мобилния апарат и мобилния оператор, като може да надхвърли 1000 символа; нарича се още Concatenated SMS.


MMB — (от англ. Megabyte) мегабайт; мярка за количество данни или размер на файл; равнява се на приблизително 1 милион байта или 1024 килобайта (KB); MB не бива да се обърква с Mb, което означава мегабити.


Mbps — (от англ. Megabits per second) мегабити в секунда; мярка за измерване на скоростта на пренос на данни през даден комуникационен канал; равнява се на приблизително 1 милион бита в секунда; също така, 1 Mbps = 1024 Kbps.


Megabit — мегабит; равнява се на 1 048 576 бита или 1024 килобита.


Megabyte — виж MB.


Megapixel — (от англ. мегапиксел) това е най-важната характеристика на камерите, вградени в мобилните телефони; отнася се до максималното количеството точки, които могат да се съдържат в една заснета снимка; тъй като повечето апарати заснемат във формат 4:3, една двумегапикселова камера може да направи снимка с разделителна способност 1200х900 пиксела; за сравнение, VGA камерите, използвани често в 3G телефони, поддържат разделителна способност 640х480, което е едва 0.3 мегапиксела, но е достатъчно за качествена видеовръзка; снимките, правени от камера с един мегапиксел или повече, обикновено са прекалено големи, за да бъдат показани в реален размер на екрана на мобилния телефон и поради това са подходящи единствено за преглеждане на компютър; колкото по-голяма е разделителната способност на една снимка, толкова по-голям е нейният размер; повечето мобилни телефони могат да заснемат снимки с по-ниско качество, което да ги прави подходящи за изпращане под формата на MMS.


MHz — мегахерц; мерна единица за честота, равна на един милион херца.


microSD — (виж също TransFlash) вид карта с флаш памет, предназначена специално за мобилни телефони; както всяка друга флаш карта, microSD може да се използва за съхраняване на различни файлове, като снимки, видеоклипове, музика и други; преди 2005 г. тези карти носеха наименованието TransFlash; това е една от най-малките като размер карти, предлагани на пазара.


MIDI — (от англ. Musical Instrument Digital Interface) спецификация и файлов формат за съхраняване на музика; информацията, съдържаща се в един MIDI файл, описва отделните инструменти, ноти и времетраене на дадена композиция, която може да бъде възпроизведена от поддържащо формата устройство; обикновено MIDI файловете звучат по различен начин на различните устройства, тъй като всяко устройство ползва уникални семпли от различните музикални инструменти.


MIDP — (от англ. Mobile Information Device Profile) стандартизирана работна среда за изпълнение на множество Java приложения на мобилни устройства като мобилни телефони; MIDP е базирана на J2ME; съществува и подобрена версия, носеща името MIDP 2.0.


MIN — (от англ. Mobile Identification Number) уникален номер, зададен от мобилния оператор на всеки мобилен телефон, който продава или включва в тарифните си планове; MIN се изпраща по мобилната мрежа при всяко използване на телефона, за да се провери дали апаратът не е докладван като изгубен или откраднат.


miniSD — вид карта с флаш памет; както всяка друга флаш карта може да се използва за съхраняване на различни файлове, като снимки, видеоклипове, музика и други.


MMC — (от англ. Multi-Media Card) вид карта с флаш памет; както всяка друга флаш карта може да се използва за съхраняване на различни файлове, като снимки, видеоклипове, музика и други; MMC е с по-малки размери от Compact Flash, но по-големи от miniSD и TransFlash; MMC картите имат същия размер като SD, но са по-тънки.


MMS — (от англ. Multimedia Messaging Service) мултимедийно съобщение, което може да съдържа картинки, анимации, видеоклипове, звуци и текст в едно цяло; мултимедийните съобщения могат да се състоят от няколко слайда, всеки един от тях съдържащ различни елементи; MMS се използва най-често за изпращане на снимки или видеоклипове, направени с вградена камера на мобилен телефон; повечето оператори поддържат изпращане на MMS до e-mail адрес.


MNO — (от англ. Mobile Network Operator) мобилен оператор.


Monochrome — (от англ. монохромен) отнася се за дисплеи, които поддържат само един цвят; наричат се още чернобели екрани; монохромният екран може да бъде зелено-черен, синьо-черен и др.


Monophonic — (от англ. монофоничен) обикновено се отнася за мелодии на мобилни телефони; това е аудио, при което в даден момент може да звучи само една нота, което прави звукът доста по-семпъл от полифоничните мелодии.


MP3 — (от англ. MPEG Layer 3) най-разпространеният файлов формат за музика и друго аудио съдържание, използван масово в Интернет, при компютрите, портативните устройства, включително т.нар. MP3 плеъри и телефони с вградена функционалност на музикален плеър; някои телефони не разполагат със специален плеър за MP3, но поддържат MP3 мелодии за звънене; основната характеристика на MP3 файловете е техният битрейт, като обикновено по-висок битрейт означава по-добро качество, но и по-голям размер на файла.


MPEG — (от англ. Motion Picture Experts Group) стандарт на цифрово видео и файлов формат за видео, поддържан от много съвременни мобилни телефони; съществуват две основни разновидности за видео MPEG-2 и MPEG-4.


MSISDN — (от англ. Mobile Station International ISDN Number) номер на мобилен телефон в международен формат.


NNAND — технология за карти с флаш памет, отличаващи се с по-ниска цена и по-високи скорости на запис, четене и изтриване от другата технология NOR; максималният капацитет на NAND картите е 512MB.


NiMh — (от англ. Nickel Metal Hydride) вид акумулаторна батерия, способна да задържа повече енергия от NiCd.


NOR — технология за карти с флаш памет.


Number Portability — (от англ. преносимост на номера) възможност за преминаване към друг оператор на мобилни или телекомуникационни услуги и запазване на текущия телефонен номер; това включва и възможност за прехвърляне на стационарен номер към мобилен.


О
OGG — кодек за компресиране на аудио съдържание и файлов формат; познат също като Ogg Vorbis.


Optical Zoom — (от англ. оптично увеличение) функция, поддържана от много камери, вградени в мобилни телефони; нейното действие се изразява в оптично приближаване на образа с цел по-детайлно снимане, без да се налага физическо доближаване до обекта на снимане; оптичното увеличение използва подвижни лещи, като така качеството на образа не се влошава с увеличението.


Organizer — (от англ. органайзер) функция, поддържана от много мобилни телефони; дава възможност на потребителя да въвежда информация за предстоящи събития, като дата и час на провеждане, както и допълнителна информация като адрес на мястото и т.н.


OS — (от англ. Operating System) операционна система; основният софтуер, който контролира работата на дадено електронно устройство; Palm OS, Windows Mobile и Symbian са сред най-разпространените операционни системи при мобилните устройства, а Windows и Mac OS при компютрите.


OTA — (от англ. Over the air activation) всяко събитие, трансфер или транзакция, което се случва през безжичната мобилна мрежа с помощта на мобилно устройство; най-често OTA се използва за изпращане на WAP/MMS настройки или за промяна на абонаментен план или активиране на услуга.


P
Pager — (от англ. пейджър) устройство с джобни размери, в което има радиоприемник, който има възможност да получава цифрови или буквеноцифрови съобщения и да издава звук или да вибрира при тяхното получаване; някои пейджъри имат възможност и да изпращат съобщения; с навлизането на SMS пейджърите постепенно изчезнаха от пазара.


Pay As You Go — виж. Pre-paid.


PAYG — виж. Pre-paid.


PCMCIA — (от англ. Personal Computer Memory Card International Association) група от производители на PC карти - устройства с размер на кредитна карта, които могат да бъдат поставяни в съответните слотове на компютър или безжично устройство за осигуряване на функции като факс или модем.


PC Card — виж. PCMCIA.


PC Sync — функция за синхронизиране, която дава възможност на потребителя да свърже своя мобилен телефон с компютър посредством кабел или безжично и да синхронизира информация като календарни събития и телефонен указател между телефона и компютърно приложение.


PDA — (от англ. Personal Digital Assistant) джобно устройство с органайзер и основни компютърни функции; повечето PDA устройства разполагат с голям чувствителен на допир екран; обикновено PDA устройствата имат повече памет и по-бърз процесор от обикновените мобилни телефони и също така поддържат по-сложен софтуер и операционна система; при мобилните устройства PDA стои между мобилните телефони и лаптопите.


PictBridge — технология, позволяваща директна връзка между цифров фотоапарат или камера на мобилен телефон и принтер с цел принтиране на снимки без нужда от компютър; връзката обикновено става през USB кабел между камерата и принтера; и двете устройства трябва да поддържат PictBridge.


Picture ID — функция на много мобилни телефони, която позволява показването на снимка или друго изображение на екрана на мобилния телефон при повикване в зависимост от обаждателя.


PIN — (от англ. Personal Identifier Number) при мобилните телефони т.нар. PIN код представлява парола, състояща се от 4 цифри, която има за цел да предотврати използването на мобилен телефон от друг освен неговия собственик; обикновено въвеждането на PIN код е необходимо при включване на апарата и понякога при осъществяване на изходящо обаждане; изискването за въвеждане на PIN код може да бъде изключено при повечето модели телефони; при GSM апаратите PIN кодът обикновено е свързан със SIM картата, а не със самия апарат; ако PIN код бъде въведен грешно три пъти, това ще доведе до блокиране на SIM картата и нужда от въвеждане на специален PUK код.


PIN2 — втори PIN код, използван за отключване на определени функции на SIM картата; не всички SIM карти поддържат PIN2.


Pixel — (от англ. пиксел, точка) най-малката част от цифрово изображение; съдържа информация за една точка от изображението, което от своя страна представлява правоъгълна мрежа от пиксели; пиксел се използва като мерна единица при разделителната способност.


Polyphonic — (от англ. полифоничен) използва се за мелодии, които могат да просвирват множество тонове (ноти) едновременно; това създава по-реалистичен и богат звук; различните телефони поддържат различно количество едновременно звучащи ноти, от минимум 4 до над 40.


POP3 — (от англ. Post Office Protocol) Интернет протокол, използван за сваляне на съобщения от e-mail сървър на e-mail клиент; много от съвременните мобилни телефони поддържат POP3, давайки възможност на потребителя лесно да проверява своята електронна поща.


Pre-paid — (от англ. предплатена услуга) отнася се за мобилни услуги, които се заплащат предварително, вместо да се таксуват в края на всеки месец; напр. дадена предплатена услуга може да включва определена сума за мобилни услуги, която може да бъде "презаредена" посредством т.нар. ваучер.


Premium SMS — (от англ. SMS с добавена стойност) този термин се отнася за SMS съобщения, изпращани до специални номера (често 3, 4 или 5 цифрени) със специален режим на тарифиране, с цел получаването на допълнителна услуга; Premium SMS се използва много често за гласуване, участване в томболи и ползване на други разнообразни услуги, като SMS чат; съобщенията, изпращани на такива номера, се таксуват по тарифа, по-висока от нормалната.


PTT — (от англ. push to talk) двупосочна комуникационна услуга, подобна на добре познатото walkie talkie; тази услуга работи в режим полудуплекс, което означава, че глас може да пътува само в едната посока едновременно; при говорене през тази система говорещият трябва да натисне и задържи специален бутон и да го отпусне, когато приключи; след това слушателят натиска своя бутон, за да отговори; повечето такива системи поддържат конферентни разговори, т.е. говорещият може да бъде чуван от всички участници в разговора, докато говори.
avatar
devil
VIP
VIP

Брой мнения : 21
Points : 68
Reputation : 0
Join date : 28.03.2010

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите